h

Opnieuw aandacht Thuiszorg

24 april 2008

Opnieuw aandacht Thuiszorg

Op zaterdag 26 april is de SP weer aanwezig op de Markt in Zutphen (bij de fontein). Na een eerdere handtekeningenaktie wordt nu opnieuw aandacht besteed aan de gevolgen van de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), in het bijzonder de Thuiszorg.

Eén van de gevolgen van de invoering van de WMO is dat de dienstverlening aan mensen, veelal ouderen, die van de Thuiszorg gebruik maken, drastisch achteruitgaat. In de praktijk komt het er op neer, dat de verzorgende (in het jargon HV2 genoemd) wordt vervangen door een “gewone” thuishulp (HV1), ook wel bekend als alphahulp.. Ook worden de cliënten nu werkgevers en worden zij verantwoordelijk voor het wel en wee van de thuiszorger.

De gemeente Zutphen is al begonnen met het aanschrijven van cliënten. Een voorbeeld van zo’n brief ligt ter inzage op de kraam. De brief vermeldt onder andere dat het aantal uren zorg hetzelfde blijft. De brief vermeldt nadrukkelijk niet dat de “nieuwe hulp” geen taken mag verrichten die de “oude hulp” wel mocht doen, zoals douchen, verschonen, kousen aantrekken, enzovoorts.

Ook voor de Thuiszorgers zelf betekent de maatregel een grote terugslag: gedreven mensen worden ontslagen, of gedwongen tegen een veel lager loon (als HV1) te gaan werken.

De SP Zutphen heeft daarom besloten een telefonisch meldpunt in te richten waar clienten van de thuiszorg, familie, mantelzorgers, en vanzelfsprekend ook de thuiszorgers zelf, hun verhaal of vraag kwijt kunnen. Het telefoonnummer is 06 - 17048628. De SP zal deze vragen en verhalen met grote zorg behandelen.

Luister hier naar een interview van Berkelstroom FM met Wim Musch over de aanwezigheid van de SP op de markt en de thuiszorg actie.

Meldpunt thuiszorg

U bent hier