h

Huishoudelijke verzorging, weer kind van de rekening?

28 mei 2012

Huishoudelijke verzorging, weer kind van de rekening?

Van de fractie: Hoewel de college partijen altijd beweren dat er goed gezorgd moet worden voor de zwakkere mensen in de samenleving, wordt uit het onderstaande schema beschamend duidelijk hoe onbetrouwbaar deze beloftes eigenlijk zijn. Men is namelijk van plan om de thuiszorg opnieuw, en dit keer in één keer voor de hele regio Stedendriehoek (= de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Voorst, Deventer, Epe, Heerde, Lochem, Olst-Wijhe en Zutphen) tegelijk uit te besteden.

Om een daadwerkelijke bezuiniging te realiseren, is het plan opgevat om het werk waar de thuiszorgverlener voor wordt betaalt, opnieuw te omschrijven. De tot nu toe gebruikte term: ”huishoudelijke verzorging” (HV) gaat voortaan “huishoudelijke hulp” (HH) heten. Door het werk simpeler te omschrijven dan het werkelijk is, wordt het mogelijk om het personeel slechtere arbeidsomstandigheden en loonsverlaging op te leggen. Om het onderstaande schema te begrijpen is het nodig om te weten dat de categorie HV1, gebruikt wordt voor thuiszorg ontvangers die, geacht worden nog zelf in staat te zijn regie te voeren over de planning van hun activiteiten. HV2 is de aanduiding die wordt gebruikt voor de zorg die door organisaties wordt geleverd. Door aan het regie- en begeleidingscomponent uit de huishoudelijke verzorging niet langer een minimum prijskaartje te verbinden is men van plan per categorie rond de € 4,- à € 5,- te besparen.

WMO Voorzieningenbesluit 1 jan. 2012

Beoogt uitgave niveau sep. 2013*

Omschrijving

Kosten

per uur

Omschrijving

Beoogde
prijs per uur

HV 1 cat.1

€ 14,-

HH 1 cat.1

€ 9,- / € 10,-

HV 1 cat.2

€ 20,31

HH 1 cat.2

€ 16,31 /
€ 15,31

HV 2 cat.1

€ 17,-

HH 2 cat.1

€ 12,- /
€ 13,-

HV 2 cat. 2

€ 22,91

HH 2 cat.2

€ 17,91 /
€ 18,91

De prijzen die in dit schema gebruikt zijn, zijn de zogenaamde bemiddelingskosten. Het bruto uurloon dat de huishoudelijke hulp zelf als salaris ontvangt ligt minimaal dertig procent lager. Op dit moment is het bruto minimumloon voor 23 jarige voor een werkweek van 36 uur € 9,27 per uur. Het plan is om ook direct al de ontvangers van huishoudelijke verzorging zo te herindiceren dat 85 procent in de HH 1 categorie valt. Als deze monsterlijke plannen dus door gaan, gaat het merendeel van de thuiszorgwerkers in de Stedendriehoek regio, eind volgend jaar dus minder dan het minimumloon verdienen. Voor meer informatie zie ons artikel van 9 mei op deze website

*Bron: Uitgangspuntennotitie Stedendriehoek 28-02-2012, pagina 8 punt 2.2.8

U bent hier