h

Zutphense thuiszorg: Cliënten en medewerkers Vérian de dupe van onnodige Europese aanbesteding

7 februari 2013

Zutphense thuiszorg: Cliënten en medewerkers Vérian de dupe van onnodige Europese aanbesteding

De situatie in de thuiszorg in Zutphen is onnodig beroerd voor de cliënten en medewerkers van zorgaanbieder Vérian. De gemeente Zutphen heeft bewust gekozen voor Europese aanbesteding, terwijl dit niet verplicht is. Zeven gemeenten uit de regio hebben een ander traject gevolgd en op die manier besparingen geregeld. De gemeente Zutphen heeft ervoor gezorgd dat honderden thuiszorgontvangers nu niet weten welke hulp ze vanaf 1 maart 2013 krijgen. Een thuiszorghulp die veel meer doet dan alleen schoonmaken en ook een signaalfunctie heeft. De SP Zutphen vraagt opheldering aan het college over deze situatie en het doorlopen proces.

De zorgontvangers
Op 17 december 2012 – vlak voor de Kerst - kregen de thuiszorgontvangers in Zutphen te horen dat hun huishoudelijke hulp van Vérian met ingang van 1 maart 2013 wordt stopgezet. Men moest vóór 4 januari 2013 aan Het Plein aangeven welke van de nieuw geselecteerde aanbieders men kiest. Informatie over de achtergrond en capaciteiten van de nieuwe aanbieders werd er niet verschaft. Er zijn 1570 thuiszorg ontvangers in Zutphen, waarvan er ± 730 ouder zijn dan 75 jaar. Het Plein maakt het deze mensen niet gemakkelijk door op zo’n korte termijn, en met zo weinig informatie over de nieuw geselecteerde aanbieders een keus te maken. En dan hebben we het nog niet over de wens die deze mensen hebben, om gewoon hun vertrouwde hulp te behouden. De hulp die er al jaren komt en die de weg weet in en om het huis.

De medewerkers
De thuiszorgwerkers moeten helaas uit de krant vernemen dat Vérian er mee gaat stoppen. Ze moeten opnieuw solliciteren bij één van de andere organisaties en mogen maar twee clienten meenemen. In het recente verleden toen Vérian het merendeel van de thuiszorgactiviteiten in Zutphen van Sensire overnam, werden de ex-Sensire werkers in staat gesteld om “hun” oude cliënten mee te nemen naar Vérian, de nieuwe thuiszorgaanbieder. Door deze maatregel bleef het gros van de thuiszorgontvangers, de diensten van hun en oude vertrouwde thuiszorgmedewerker gewoon ontvangen. Nu hangt de vlag er helaas anders bij, want hoewel de Vérian thuiszorgmedewerkers geadviseerd zijn om bij de nieuwe aanbieders te solliciteren, wordt hen verboden om meer dan twee van hun oude cliënten mee te nemen naar de nieuwe organisatie. De kille reden voor deze maatregel is dat het Zutphense college wenst te voorkomen dat een slimme advocaat met ex-Vérianmedewerkers een juridische procedure start om te eisen dat de werkers hetzelfde uurloon gaan ontvangen als ze nu bij Vérian ontvangen. Als ze hun oude klanten mogen houden bij hun nieuwe werkgever, zou er namelijk juridisch sprake zijn van “overgang van een onderneming” en zouden de ex-Verianmedewerkers recht houden op het eerder ontvangen salaris. Door deze kille regel in te voeren, laat het college duidelijk zien dat haar prioriteit niet zo zeer bij het welzijn van de thuiszorgcliënten ligt. De toekomstige winstmarges van de nieuwe thuiszorgaanbieders vindt B&W blijkbaar belangrijker. De thuiszorgmedewerkers hebben genoeg redenen om boos te zijn over hun salaris verlies, want ook de hoogst gekwalificeerde medewerker krijgt nauwelijks meer dan 60 cent boven het minimum uurloon. Daarnaast krijgen ze een nulurencontract bij de nieuwe werkgevers, dat hen geen enkele recht op regelmatig werk geeft. Het is ook zeer denigrerend dat je, na 20 jaar als thuiszorgprofessional gewerkt te hebben, gedwongen wordt om opnieuw te solliciteren voor het werk wat je al jaren goed en tot ieders tevredenheid doet. Veel van de werkers gaan er 30 tot 40 procent in hun salaris op achteruit.

Aanbesteding is niet nodig
Intussen blijkt ook dat van de negen gemeentes die gezamenlijk begonnen zijn met de Europese aanbesteding, en nu aan het eind van de rit nog slecht twee over zijn. Alleen Epe en Zutphen hebben besloten om het Europees aanbestedingproces door te zetten. De zeven andere gemeenten in de regio (Lochem, Apeldoorn, Brummen, Voorst, Deventer, Heerde en Olst-Wijhe) hebben gekozen voor “bestuurlijke aanbesteding” waardoor ze wel aanzienlijke besparingen wisten te realiseren, maar ook problemen als de mensen en thuiszorgwerkers in Zutphen nu mee geconfronteerd worden grotendeels konden worden voorkomen.

Opheldering van het college
De SP Zutphen wil graag weten waarom het college in Zutphen de raad niet tussentijds heeft geinformeerd over deze ontwikkelingen. Er zijn in Zutphen zo’n 1570 mensen die thuiszorg ontvangen. De 170 ex-Vérianmedewerkers mogen slecht 2 cliënten naar de nieuw geselecteerde thuiszorgaanbieders meenemen. Voor honderden cliënten betekent dit dat er voor 1 maart 2013 nieuwe werkers moeten worden gevonden. Tot die tijd zitten de clienten in onzekerheid wie hen komt helpen. Bovendien moeten ze ook weer opnieuw een band op bouwen met hun hulp. Thuiszorgwerk is namelijk meer dan alleen schoonmaken, de medewerkers hebben ook een signaleerfunctie.

Wethouder La Rose beweert in de Stentor van 20 december 2012 dat al de ophef het onvermijdelijke gevolg is van broodnodige bezuinigingen, en dat deze aanbesteding de enige manier was om zorg over de volle breedte te blijven aanbieden. Gezien de ervaring in de andere gemeenten in de Stedendriehoek lijkt deze bewering niet correct te zijn. De SP vraagt hierover opheldering bij het college.

U bent hier