h

Algemene Beschouwingen SP Fractie 2013

21 juni 2013

Algemene Beschouwingen SP Fractie 2013

Van de Fractie: Lilian Steenvoort, fractievoorzitter van de SP in Zutphen, heeft vrijdag 21 juni de volgende algemene beschouwing over het gemeentelijk beleid gegeven.

Voorzitter, Ik wil wethouder Willeumier bedanken voor haar presentatie van de voorjaarsnota. Vorig jaar moesten we dit document ontberen, en moesten we het doen met alleen een bezuinigingsnotitie. Dit jaar hebben we wél een voorjaarsnota, én het vooruitzicht op nóg meer bezuinigingen.

Daarnaast, en dat vindt mijn partij véél ernstiger, moeten we het nu zonder een sluitende meerjarenbegroting stellen. Als een éénmalige incidentele meevaller niet wordt meegerekend, zitten we nu met ruim een half miljoen tekort. Een tekort dat het college verkiest door te schuiven naar het volgende college.

Ondanks het bestaan van dit structureel financieel tekort, volhardt de gemeenteraad in Zutphen echter, met het smalst mogelijke draagvlak, het bezuiniging en investeringsbeleid door te zetten. Het rare plan om het prachtige beeldbepalende en historische Broederenkloostercomplex te verstoppen achter een nieuw te bouwen complex op het Gideonplein, is hiervan een goed voorbeeld. Hoewel we nu al duidelijk weten dat al het geld voor de totaal benodigde investering niet beschikbaar is, gaat het plan vrolijk door.
Het volgende college wordt opgezadeld met de taak en verplichting om crowdfunding te mobiliseren om de benodigde inventaris voor het toekomstige nieuwe museumcluster bijeen te bedelen en gaten in de realisatie en exploitatie begroting te vullen. Als het aan de SP ligt voorzitter, zullen we ons best doen om dit besluit na de verkiezingen terug te draaien.

Hoewel we dus niet al het geld hebben dat nodig is om dit avontuur te realiseren, en we nog steeds niet weten hoeveel jaar we uiteindelijk nodig hebben om deze investering terug te verdienen, wordt het plan gewoon doorgedrukt. En dat, voorzitter, gebeurt dan in een gemeente die moet bezuinigen, en niet eens weet hoe de al bestaande culturele voorzieningen zoals de Hanzehof moeten worden opengehouden. Noodzakelijk uitgaven, zoals ondergronds brengen van hoogspanningskabels, worden niet uitgevoerd. De SP vindt dit ronduit ongepast.

Het is onverantwoordelijk om vast te houden aan een financieel beleid dat zowel versoberen als gericht investering propageert. Bezuinigen door te investeren is net zoiets als gewicht proberen te verliezen door meer te eten. Exploitatieplannen die gebaseerd zijn op een lage rentevoet, die decennia lang wordt vastgezet en niet geïndexeerd, zijn gewoon gedoemd te falen. De SP is ronduit tegen dit “na ons de zondvloed” financiële beleid.

Voorzitter. Het college lapt de eerst genoemde kernwaarden, uit het in april 2011 gepresenteerde beleidsplan, volledig aan haar laars. Er was namelijk afgesproken dat: “mensen die het sociaal of financieel echt moeilijk hebben, zouden worden ontzien”.

Hoe wreed en hardvochtig het college dit beleid in realiteit invult, heeft u onlangs in het radioprogramma Argos kunnen vernemen. Dit programma gaat over veel meer dan de lotgevallen van de 20 procent mislukte detacheringen van Delta. Het beschrijft het blunderend beleid van het Delta bestuur, dat onderleiding van de wethouder en de zegening van het college, het goed vindt dat er twéé dure externe mediators worden ingehuurd om één enkel probleem op te lossen.

Een confrontatiemodelbeleid dat totaal geen rekening houdt of respect uitstraalt voor de opinie van medezeggenschaporganen. Een beleid dat het briefgeheim niet respecteert, en dure juridische procedures aanspant om mensen die jarenlang bewezen hebben waardevolle werknemers te zijn, te ontslaan en terug te plaatsen op de eerste tree van de participatieladder.
De bewuste ontslagen werknemer zou alleen aanspraak kunnen maken op een aanvulling op zijn WW uitkering indien hij een geheimhoudingsovereenkomst zou tekenen. Boete per overtreding € 5000,-. Ik vind het te gek voor woorden dat er zelfs maar overwogen wordt om publiek geld te gebruiken als zwijggeld om gedupeerde werknemers te dwingen hun mond te houden over het onrecht dat hen is aangedaan. Schandelijk!!

De thuiszorgcliënten en hun zorgverleners in Zutphen hebben ook aan den lijve moeten ervaren wat “ontzien” betekend in de belevingswereld van het college. In de ogen van de slachtoffers van dit beleid, heeft dit handelen niets met “ontzien” te maken, maar alles met afzien.

Voorzitter. Helaas zijn de problemen die de mensen met Het Plein ervaren ook niet mis.
Regels worden strikt toegepast, maar meedenken aan het vinden van oplossingen voor de problemen waar de mensen in zitten, wordt niet gedaan. Sterker nog. Iemand met een WAO uitkering die tijdelijk belangeloos als mantelzorger onderdak verleent aan een dakloze ex-collega in de problemen, wordt door Het Plein geen hulp geboden. Vóórdat Het Plein bereid is mee te denken aan het vinden van een oplossing voor de dakloze mevrouw, moet hij haar eerst uit huis zetten, zodat ze daadwerkelijk dakloos is. En zo, met het volle medeweten van wethouder Withagen en het personeel in Het Plein, zit een Zutphense burger al zes maanden zonder zorgverzekering of inkomen. Het vertoon van naastenliefde van deze mantelzorger wordt gestraft, en gebruikt als excuus om niets voor de dakloze mevrouw te doen.

Als dit “ontzien” is voorzitter, vraag ik me met angst en beven af wat er met de mensen staat te gebeuren die het college heeft besloten niet te ontzien: de vastgoed- en huisbezitters en de middenstand.

De OZB en toeristenbelasting gaat omhoog, en hoewel een recente SP enquête aangeeft dat 75 procent van de winkeliers niet denkt dat het clusteren van musea hun winstmarges gaat verhogen, investeert het college miljoenen om door subsidies gesalarieerde en eigenrisico-vrije- “culturele ondernemers” in staat te stellen om te gaan concurreren met de échte ondernemers in de stad. In tegenstelling tot de gesponsorde “culturele ondernemers” zullen zij in hun eigen portemonnee voelen, als er iets aan hun ondernemingplannen schort.

Kortom, voorzitter. De SP kan niet wachten totdat de ambtstermijn van dit college afloopt.
Uit onze bezoeken bij de mensen langs de deur blijkt duidelijk dat men het beleid van dit college meer dan beu is. We hebben geen initiatieven als Fris Zutphen, of door externe partijen geprepareerde, en door de belastingbetaler gefinancierde toekomstvisies nodig, om te weten wat er leeft in de samenleving. Het enige sprankje hoop dat er is voor de bevolking in Zutphen, zijn dan ook de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Dan krijgen de kiezers eindelijk weer eens kans om goed aan te geven wat men vindt van dit vreselijk beleid.
Ik ben er klaar voor voorzitter, want de burger zal hen die verantwoordelijk zijn voor dit beleid, als het aan mijn partij ligt, zeker niet ontzien.
Dank u.

U bent hier