h

SP start flitspetitie voor behoud Huishoudelijke Zorg

25 september 2014

SP start flitspetitie voor behoud Huishoudelijke Zorg

Om de Huishoudelijke Zorg in Zutphen te behouden zal de SP maandag 6 oktober een amendement indienen. Omdat de partij dat met zoveel mogelijk ruggensteun van de Zutphense bevolking wil doen, is er een flitspetitie gestart. Het doel: in tien dagen tijd zoveel mogelijk handtekeningen ophalen voor het behoud van de Huishoudelijke Zorg in Zutphen. “Om Lochemse taferelen te voorkomen”, zegt SP-raadslid Mathijs ten Broeke.

In het concept beleidsplan Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) 2015-2018 gaf wethouder Patricia Withagen te kennen dat het college zich middenin een discussie begeeft over de vraag of “huishoudelijke hulp – en dan gaat het om feitelijk schoonmaakwerk (HH1)- nog ondersteuning is die door de gemeente gefinancierd wordt.” (p.28)

De SP-fractie heeft in de daarop volgende forumvergadering van 22 september direct duidelijk gemaakt dat deze tekst wat de SP betreft uit het document moet. “De Huishoudelijke Zorg is broodnodig en véél meer dan ‘enkel schoonmaakwerk’. Wat ons betreft wordt er helemaal niet bezuinigd op de huishoudelijke zorg.”

Dat leidde tot aanpassing van de tekst. Nu staat in de tekst dat keuzes over de inzet van beschikbare budgetten, ondanks een gezamenlijk beleidsplan WMO, kunnen verschillen tussen Lochem en Zutphen. De SP is erg blij met zo’n betrokken wethouder, maar nog niet tevreden. “Wij willen dat expliciet in de tekst wordt opgenomen dat er in Zutphen niet wordt bezuinigd op de Huishoudelijke Zorg en dat iedereen die zorg nodig heeft zorg krijgt, zoals is afgesproken in het college-akkoord.”

De SP zal met een amendement komen waarin zij een tekstvoorstel doen. Om het amendement bij indiening kracht bij te zetten, verzamelen zij nu in de nog korte tijd zoveel mogelijk handtekeningen.

“Het is een hele klus, maar het gaat niet om het record aantal handtekeningen. Iedere handtekening staat voor een Zutphenaar die zich uitspreekt voor het behoud van de Huishoudelijke Zorg. We hebben de ruggensteun van de bevolking keihard nodig om de andere raadsleden over te halen om voor ons amendement te stemmen.”

                                   SP-raadlid Mathijs ten Broeke

SP’ers stonden 27 september op de zaterdagmarkt om handtekeningen op te halen, maar gaan ook langs de deuren om steun te verzamelen. Daarnaast is er voor iedereen de mogelijkheid om online de petitie te ondertekenen. Dit kan hier op de website.

U bent hier