h

SP vreest ‘stille inperking’ Huishoudelijke Zorg Zutphen

31 januari 2015

SP vreest ‘stille inperking’ Huishoudelijke Zorg Zutphen

Foto: SP

Met ‘keukentafelgesprekken’ op de markt trok de Zutphense SP zaterdag op ludieke wijze aandacht voor haar Vertelpunt zorg. Dit is opgericht om het verschil tussen de papieren werkelijkheid en de praktijk in kaart te brengen.

De SP vreest namelijk dat ondanks haar aangenomen amendement Behoud Huishoudelijke Zorg er toch sprake is van ‘stille inperking’ van de Huishoudelijke Zorg in Warnsveld en Zutphen.

“Dit VVD-PvdA-kabinet kiepert allerlei zorgbezuinigingen bij de gemeentes over de schutting,” aldus SP-fractievoorzitter Ellen Verhoog. In deze gemeente heeft de SP er samen met de thuiszorgers voor gezorgd dat de Huishoudelijke Zorg ondanks die bezuinigingen niet word afgeschaft, in tegenstelling tot omliggende gemeentes als Lochem. We hebben afgesproken dat iedereen de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. Maar nu komen ons verhalen ter ore over ‘stille inperking’ van de Huishoudelijke Zorg. Cliënten zouden na een korte telefonische herindicatie te horen krijgen dat ze minder zorg krijgen dan ze nodig hebben." 

"Het beruchte ‘keukentafelgesprek’ komt daar niet eens aan te pas. Om te weten te komen of het hier gaat om incidenten of om een structureel probleem, zijn we nu met ons Vertelpunt op de markt gaan staan. Mét een keukentafel waar u kan aanschuiven om uw verhaal te doen. Dan krijgt u van mij een kopje koffie.”

Foto: Mathijs ten Broeke

Als er daadwerkelijk sprake is van stille inperking van Huishoudelijke Zorg, dan lijkt het op papier alsof iedereen de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft, omdat mensen vanwege de telefonische herindicatie steeds minder zorg krijgen. Verhoog:

“Maar Zutphen is niet het Lourdes van de Achterhoek. Ik zou het een zeer kwalijke zaak vinden als er op deze manier tóch op stille wijze wordt bezuinigd op de Huishoudelijke Zorg. Maar ik kan het me niet voorstellen dat dit een bewuste keuze is van het college, want ik ben er van overtuigd dat wethouder Withagen wil dat iedere inwoner van Warnsveld en Zutphen de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. We zullen haar op de hoogte houden van de verhalen die wij binnen krijgen.”

Kreeg u onlangs een herindicatie? Heeft u onterecht minder huishoudelijke zorg gekregen? Of kent u iemand bij wie dit het geval is? Deel deze of andere zorgverhalen dan met het SP Vertelpunt

Vanzelfsprekend wordt er vertrouwelijk
met de informatie omgegaan.

U bent hier