h

Onderzoek naar gezamenlijke brugperiode leidt tot vraagtekens

9 oktober 2015

Onderzoek naar gezamenlijke brugperiode leidt tot vraagtekens

Foto: SP Zutphen

De vier Zutphense scholen voor Voortgezet Onderwijs starten samen een onderzoek naar één gezamenlijke brugperiode voor het vmbo. Dat betekent dat leerlingen pas na een of twee jaar brugklas hun definitieve schoolkeuze hoeven te maken. Dat is vrijdagmiddag bekend gemaakt. Docenten hebben veel vragen over dit voornemen.

Mede door leerlingenkrimp ontstaat er een concurrentieslag tussen scholen. Daardoor gaat er geld en aandacht naar het binnenhalen van zoveel mogelijk leerlingen, in plaats van naar goed onderwijs. Om zo’n concurrentieslag zoveel mogelijk in te perken zijn de schooldirecties samen met de wethouder om tafel gegaan. Dit idee is de eerste uitkomst van die gesprekken.

SP-raadslid Ellis Müller:

“Het is goed om te zien dat er serieus wordt nagedacht over manieren waarop we de concurrentieslag tussen de vier Zutphense scholen te lijf kunnen gaan, maar dit bericht roept bij de docenten die ik heb gesproken, en bij hun collega’s, vooral veel vragen op. Wat gaat er concreet veranderen? Hoe voorkom je hiermee de nare gevolgen van leerlingenkrimp? Leidt dit niet juist tot nog meer concurrentie, niet alleen op de Open Dagen maar het hele brugjaar door? Of geldt dit plan alleen voor leerlingen die moeten afstromen? En zo ja, wat verandert er dan eigenlijk?”

Müller verwacht dat de wethouder en rectoren binnenkort meer duidelijkheid zullen geven. “Het is van het grootste belang dat de inbreng van docenten bloedserieus wordt genomen. Zij weten immers het beste is wat goed is voor de leerling".

U bent hier