h

Thuiszorgers wijzen wethouder de juiste koers

14 december 2015

Thuiszorgers wijzen wethouder de juiste koers

Foto: Seino Dangremond

Een kompas dat in de richting van ‘vaste contracten’ wijst. Dat boden zo’n 30 thuiszorgers en hun sympathisanten vanmiddag aan wethouder Patricia Withagen (GroenLinks) aan. De thuiszorgers willen een vast dienstverband, om hun vak uit te kunnen blijven oefenen.

Foto: Seino Dangremond

De huishoudelijk verzorgers waren in dienst bij Zorgkompas, maar staan eind deze maand op straat. Dat komt omdat Zorgkompas geen mensen in vaste dienst neemt. De thuiszorgers willen dat wethouder Withagen snel met een oplossing komt. Zij deed de toezegging te kijken of het mogelijk is de huidige aanbesteding voor huishoudelijke zorg aan Zorgkompas open te breken en ook andere zorgbedrijven de aanbesteding te gunnen.” SP-raadslid Mathijs ten Broeke:

“Dat zou de klap deels opvangen, maar het is geen oplossing voor de lange termijn. Binnen een jaar zullen we voor hetzelfde probleem staan, als het aanbestedingscircus opnieuw wordt opgetuigd."

Foto: Seino Dangremond

De SP vindt dat de 84 thuiszorgers gewoon in vaste dienst moeten worden genomen. Ten Broeke:

“Het is te begrijpen dat Zorgkompas daar niet aan wil, want elke twee jaar is het weer afwachten welk zorgbedrijf de thuiszorg mag organiseren. Ons zorgstelsel is kapot. Het moet afgelopen zijn met dit dure aanbestedingscircus. Thuiszorgers hebben recht op een vast contract en een fatsoenlijk loon. En de mensen die zorg nodig hebben, hebben recht op een vertrouwd gezicht. We zijn toe aan samenwerking in plaats van deze marktwerking. ”

De SP werkt aan een voorstel om het hele systeem op de schop te nemen.

U bent hier