h

SP: Herzie de reclamebelasting voor kleine bedrijven

14 oktober 2016

SP: Herzie de reclamebelasting voor kleine bedrijven

Al enige tijd knokt de SP samen met zo’n 40 kleine ondernemers voor een herziening van de reclamebelasting voor kleine bedrijven op de Zutphense bedrijventerreinen. Een beweging van ondernemers en socialisten. Hoe ziet dat er uit?

 

Kleine ondernemers moeten nu evenveel reclame-belasting betalen als bijvoorbeeld McDonalds: een bedrag van € 875,-. Voor sommige ondernemers is dat bijna een maandsalaris. Oneerlijk, volgens de SP, want juist deze kleine ondernemers zorgen voor werkgelegenheid en ze vertrekken niet zomaar uit onze stad. Daarom moeten we hen koesteren.

  

Foto: SP
Eerste bijeenkomst bij Miller Kustom Upholstery  

Ondernemers bespreken de problemen met elkaar en besluiten een manifest op te stellen. Naar aanleiding daarvan stelt de SP in de gemeenteraad voor om de reclamebelasting te herzien.

Vervolgens hangen de ondernemers als ludieke actie ‘geen reclame’ meer op. Letterlijk:

Foto: SP
Foto: SP

Dit leidde tot diverse berichten in de krant.

Op 26 september werd het voorstel in het forum voorafgaand aan de vergadering van de gemeenteraad besproken. Tientallen ondernemers waren daarbij aanwezig, sommigen spraken ook in. Zie ook het videoverslag van de het debat. Het debat blijft niet zonder succes: 9 november word de reclamebelasting voor het eerst geëvalueerd door de ondernemers zelf.

SP raadslid Nils Müller:

“Dat is een succes, maar het is tegelijk ook nog maar het begin. Het is afwachten wat er na 9 november gaat gebeuren. Maar wij gaan hoe dan ook door, want we hebben inmiddels gezien dat het effect heeft om een beweging op te bouwen.”

 


U bent hier