h

Zutphen steunt massaal thuiszorgers in hun strijd voor afschaffing marktwerking

27 januari 2018

Zutphen steunt massaal thuiszorgers in hun strijd voor afschaffing marktwerking

Foto: SP Zutphen

De handtekeningenactie die thuiszorgers drie weken geleden startten heeft in korte tijd meer dan 1700 steunbetuigingen opgeleverd. Zaterdag sloten de thuiszorgers en de SP de actie af met een bijeenkomst in het Waterkwartier.

Omstreeks 12:30 uur verzamelden zo’n 60 vrijwilligers zich op het plein bij winkelcentrum De Vijver. Thuiszorgers, Zutphense sympathisanten en SP’ers uit de hele regio kwamen samen. Na enkele toespraken van Frank Futselaar (SP-Kamerlid), Cobie Groenendijk (Nationaal ZorgFonds) en Mathijs ten Broeke (fractievoorzitter SP Zutphen) ging de groep de deuren langs om de laatste handtekeningen op te halen. Om drie uur ’s middags verzamelde de club weer en werd de eindstand bekend gemaakt: 1732 handtekeningen, dit in nog geen drie weken tijd. SP-fractievoorzitter Mathijs ten Broeke:

‘Dit betekent dat bijna iedereen die we spraken ook wilde tekenen. De steun van Zutphen voor het afschaffen van de marktwerking in de zorg is enorm. Het is nu aan de politiek om maandagavond eindelijks eens naar de bevolking te luisteren.’

Frank Futselaar, Tweede Kamerlid van de SP, sprak de thuiszorgers toe:‘Er wordt overal over jullie gesproken. De ogen van Den Haag zijn gericht op Zutphen. Vanuit de Tweede Kamer wordt er naar jullie gekeken, met gejuich en bewondering vanaf de bankjes van de SP en met ontzetting en paniek vanaf de andere kant van de Kamer. Want als dit lukt, dan kunnen jullie bewijzen dat zorg het beste werkt als het van ons allemaal is, in plaats van dat het in handen van bedrijven is.’

Ook Cobie Groenendijk van het Nationaal ZorgFonds kwam langs uit Amsterdam om te leren van de Zutphense strijd van de thuiszorgers. ‘Wat jullie hier in Zutphen doen, gaan we in Amsterdam ook doen. En daarna in de rest van Nederland’.

Foto: SP Zutphen

"Het liefst schaffen we de marktwerking maandag af, maar als het moet, dan treffen we de tegenstanders op 21 maart bij de stembus"

- Mathijs ten Broeke

Mathijs ten Broeke, fractievoorzitter van de SP in Zutphen, gelooft dat er een omwenteling gaande is:

‘Deze beweging is niet meer tegen te houden. VVD, D66 en Burgerbelang zullen alles op alles zetten om de thuiszorgers tegen te werken, maar ik beloof u dit: Wij gaan door totdat de thuiszorgers hebben waar ze al sinds 2006 voor knokken. Het liefst schaffen we de marktwerking maandag af, maar als het moet, dan treffen we de tegenstanders op 21 maart bij de stembus en dan bevechten we de afschaffing van de marktwerking bij de college-onderhandelingen.’

U bent hier