h

Nieuwe coalitie presenteert haar plannen voor Zutphen en Warnsveld

18 mei 2018

Nieuwe coalitie presenteert haar plannen voor Zutphen en Warnsveld

Foto: SP

In Het Koelhuis hebben Groenlinks, PvdA, VVD en de SP vrijdagmiddag hun gezamenlijke coalitieakkoord gepresenteerd: Met elkaar kleuren we Zutphen en Warnsveld. De SP-onderhandelaars zijn trots op het resultaat. Dinsdag 22 mei komen de leden bij elkaar om zich uit te spreken over het akkoord.

SP-onderhandelaar Nils Müller tijdens de presentatie:

"We zijn trots op waar deze coalitie voor staat en waar deze vandaan komt. Het knetterde best wat, zeker tussen de VVD en de SP in het begin. De VVD gaat, net als ons, voor hun idealen. Niet dezelfde idealen, maar ze gaan er wel voor. Waarom treden we dan toe? Omdat wij willen dat er iets gaat veranderen in Zutphen."

De SP heeft onder meer voor elkaar gekregen dat er een einde komt aan de marktwerking in de huishoudelijke zorg. Afgesproken is dat dit vanaf 2021 alleen nog maar coöperatief georganiseerd wordt, zonder commerciële zorgbedrijven. Een ander punt is dat woonlasten voor huurders verlaagd gaan worden door woningen te verduurzamen, zonder daar een huurverhoging tegenover te stellen. Ook is de SP trots op het feit dat bij veranderingen in de openbare ruimte inwoners van het begin betrokken gaan worden. Bovendien is de portefeuilleverdeling ook onderdeel van de onderhandelingen geweest; de onderwerpen Zorg, Wonen en Cultuur gaan naar de SP.

Het complete coalitieakkoord is hier te vinden. Het is een akkoord op hoofdlijnen, het college van burgemeester en wethouders gaat aan de hand hiervan een collegeagenda maken met daarin antwoord op de vraag hoe de plannen ingevuld en uitgevoerd gaan worden.

Woensdag werd al bekend wie de wethouderskandidaten namens de coalitiepartijen zijn. Voor de SP is dit Mathijs ten Broeke. Omdat hij op 28 mei een plek in het college van burgermeester en wethouders zal innemen, draagt hij zijn raadszetel over aan Stefano de Groen (nr. 5 van de kieslijst). Nils Müller zal de rol van fractievoorzitter op zich nemen.

  • Dinsdag 22 mei zijn alle Zutphense leden van de SP-afdeling uitgenodigd om het onderhandelingsresultaat te bespreken en om te stemmen over deelname aan deze coalitie. Deze ledenvergadering begint om 20.00 uur en vindt plaats in buurthuis De Uitwijk, De Brink 116 in Zutphen.

U bent hier