h

ZUTPHEN PROTESTEERT MASSAAL TEGEN AFBRAAK ZIEKENHUIS

17 februari 2023

ZUTPHEN PROTESTEERT MASSAAL TEGEN AFBRAAK ZIEKENHUIS

Foto: Anouk Pross

Ruim duizend Zutphenaren hebben vrijdagmiddag massaal gedemonstreerd tegen de afbraakplannen van ziekenhuisbaas Pier Eringa. Met indringende verhalen van verloskundigen, veel spandoeken en luid gejoel. Protestleider Mart de Ridder: “Zutphen pikt het niet dat haar ziekenhuis wordt uitgekleed onder druk van banken en verzekeraars.”

Het bestuur van Gelre Ziekenhuizen wil per 1 juli de afdeling verloskunde sluiten en de spoedeisende hulp afschalen. De pas aangetreden bestuursvoorzitter Pier Eringa wil van geen wijken weten. Ook op het podium bij de demonstratie hield hij vol dat het noodzakelijk zou zijn en goed voor de efficiency en financiën van het ziekenhuis. Op de vraag van SP’er Mart de Ridder aan wiens kant Eringa staat, die van patiënten en zorgmedewerkers of die van banken en verzekeraars, wist de zorgbestuurder zich geen houding te geven.

Foto: Anouk Pross
De emotie in het publiek was voelbaar toen verloskundigen de voorbeelden noemden, van zwangere vrouwen die het niet gered zouden hebben als Zutphen geen verloskundeafdeling zou hebben. Omdat de afstand naar Apeldoorn, Deventer of Doetinchem te groot is. Ook Marije Lander wist met haar eigen ervaringen haarfijn te onderbouwen dat Zutphen geen spoedeisende hulp kan missen. Haar verhaal was donderdag te zien op televisie bij Hart van Nederland (vanaf 11:00). Voor haar dappere strijd is zij ook genomineerd voor de Henri van den Bergh van Eijsinga-prijs.

Ook vakbond FNV, gepensioneerd huisarts Bert Fransen en andere zorgmedewerkers pleitten gloedvol voor het behoud van een volwaardig ziekenhuis in Zutphen. Volgens de Ridder is de succesvolle demonstratie een vuistslag voor het bestuur. “Dat het verzet van de bevolking zo groot is, zullen ze niet hebben zien aankomen. Maar hiermee is het besluit nog niet van tafel, daarom gaan we door. Met meer en grotere acties, net zolang tot ons ziekenhuis veiliggesteld is,” aldus de Ridder.

  • Lees ook het opinieartikel in het Contact dat SP-raadslid Gert Müller deze week schreef. Hierin gaat hij dieper in op de problemen met het zorgstelsel en de oorzaken daarachter.
  • En het gedicht van Pieter Bas Kempe dat hij heeft voorgedragen op het podium.

​​​​

Foto: Anouk Pross

​​

Reactie toevoegen

U bent hier