SP Lochem op de bres voor huishoudelijke zorg
SP Lochem op de bres voor huishoudelijke zorg
Gemeente Lochem heeft geen SP afdeling en dat is te merken aan het asociale beleid van de gemeente. Het Lochemse gemeentebestuur heeft plannen om de huishoudelijke zorg af te schaffen. Gelukkig is er wel een SP werkgroep die hard bouwt aan een nieuwe afdeling in Lochem, en natuurlijk van zich laat horen.
Het Rijk gooit een bezuiniging van 40 procent op het budget voor huishoudelijke zorg bij de gemeenten over de schutting. De gemeente Lochem wil daarom niet meer betalen voor de huishoudelijke zorg type ‘hh-1’.
“Schandalig,” aldus SP Lochem woordvoerster Rinie Hindriks, “ouderen moeten langer zelfstandig wonen terwijl de hele huishoudelijke zorg ‘hh-1’ wordt wegbezuinigd.”
Rinie Hindriks sprak namens de werkgroep SP Lochem in bij de zogenaamde ‘rondetafel gesprekken’ van de gemeente. “De gemeente doet alsof het alleen maar om schoonmaak gaat, maar in veel gevallen is de thuiszorgmedewerkers ook mentaal een steun voor cliënten.”
De SP maakt zich grote zorgen. “Wat gebeurt er met mensen die een klein pensioentje hebben, net boven de bijstandsnorm leven en zelf geen hulp meer kunnen betalen? En wat gebeurt er met al die medewerkers in de zorg? Wat gebeurt er met bestaande indicaties die na 2015 doorlopen?”
Een groot probleem is, zo stelt de SP: “Wij horen van de thuiszorgers dat ze onterecht zijn ingeschaald zijn voor huishoudelijke zorg type ‘hh-1’, terwijl ze in feite zorg leveren volgens type ‘hh-2’. Het is een wat technisch verhaal, maar het komt er op neer dat ze in praktijk meer zorg leveren dan de gemeente op papier ziet. Maar de gemeente gaat wel van die papieren werkelijkheid uit bij haar bezuiniging!”
Werkgroep Lochem vindt dat een herindicatie nodig is, omdat veel mensen onterecht van HH2 naar HH1 zijn gegaan. “De vraag is natuurlijk,” aldus Hindriks, “bij zo’n eventuele herindicatie kan worden voorkomen dat nóg meer mensen van HH2 naar HH1 gaan. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door de eerstelijns zorg zélf een belangrijke rol bij de indicatiestelling te geven en door af te spreken dat iedereen de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft, zoals ook in Zutphen in het college-akkoord is afgesproken.”
- Zie ook:
- Thuiszorg
- Werkgroep Lochem