h

Mathijs ten Broeke

In het Zutphense Waterkwartier ben ik geboren en getogen. Pas twintig jaar later ben ik actief geworden bij de SP, maar wat ik op jonge leeftijd al slecht kon verdragen is de kloof tussen het ene schoolvriendje dat geen geld had voor nieuwe kleren en het andere klasgenootje dat altijd het nieuwste van het nieuwste speelgoed had. 
 
Als puber en later als student leerde ik meer en meer van de wereld om me heen kennen en kwam ik erachter dat zaken als armoede, gezondheid en toegankelijk onderwijs vooral maatschappelijke keuzes zijn in plaats van persoonlijke keuzes. Dat betekent ook dat er maatschappelijke strijd voor nodig is om dit te verbeteren in plaats van vechten voor mijn eigen geluk. 
 
Tot op de dag van vandaag is dit wat mij drijft om politiek actief te zijn. De menselijke maat organiseren en het rauwe kapitalisme afbreken, daar knapt de wereld een stuk van op. En de SP is de plek om grote idealen te combineren met concrete veranderingen in mijn eigen stad. Ik ben actief geweest bij de jongerenvereniging van de SP, bij de landelijke partij, bij de lokale afdeling, bij de SP-fractie in het Europees parlement en in de Zutphense gemeenteraad. In de periode 2018-2022 was ik wethouder namens onze partij. 
 
Strijd leveren en idealen najagen vergt veel, maar geeft ook voldoening. Na al die jaren weet ik dat kameraadschap en gezelligheid hierbij onmisbaar zijn. 
 
In Zwolle heb ik ooit de journalistiekopleiding afgerond. En al van jongs af aan houd ik van zeilen en gitaar spelen. Iets minder lang maar vele malen meer houd ik van mijn verloofde en twee katten, met wie ik samenwoon in de wijk Noordveen.
 
 

Foto: SP
Foto: Anouk Pross / SP

U bent hier