h

Nils Müller

06 - 44 939 487

In 2008 haalde ik mijn havo-diploma op het Isendoorn College in Warnsveld. Omdat ik ooit had bedacht dat ik filmregisseur wilde worden, besloot ik naar het mbo in Ede te gaan om daar de opleiding tot cameraman te volgen. Ik was 17 jaar en mijn ouders moesten flink betalen voor mijn reiskosten, terwijl mijn voormalige klasgenoten, die een hbo-opleiding gingen doen, allemaal een ov-studentenkaart kregen. Dat vond ik oneerlijk en daar wilde ik iets tegen doen. Al gauw bleek dat ROOD, de jongerenvereniging van de SP, dé club was die daar wat aan deed.

Niet alleen door er over te praten, maar vooral door jongeren als ik bij elkaar te brengen en samen met hen iets te gaan doen.

Het duurde dus niet lang voordat ik lid werd van ROOD en kort daarna
ontdekte ik dat er nog veel meer mis in de wereld waar ik pas net kwam
kijken: studenten werden uitgemolken door huisjesmelkers die torenhoge huren vroegen voor krappe, schimmelige kamers, er dreigde een boete te worden ingevoerd op lang-studeren, de studiefinanciering zou worden afgeschaft en er werden ‘vrijwillige' bijdragen verplicht gesteld.

Steeds bleken de problemen dezelfde oorzaken te hebben: een bezuinigende
overheid en een vrije markt waar de winst boven alles ging.

Onze generatie, de mensen die geboren zijn in de jaren ’80 en ’90, zijn
opgegroeid na de val van de muur en na de tijd van de Grote Verhalen. We
kennen de politiek alleen maar van 'er moet nou eenmaal bezuinigd worden' en van mooie beloftes voor verkiezingen en afbraak na verkiezingen. Wij zijn
opgegroeid in de tijd van het neoliberalisme. Ons werd geleerd dat we
voor 100% verantwoordelijk zijn voor ons eigen geluk, maar dus ook voor ons eigen falen, en de prestatiedruk die dat met zich meebrengt werd velen van ons te veel. Daar wilde ik iets aan doen. 

Ik bleek gelukkig niet de enige die vond dat we hier wat tegen moesten
doen. Om die reden hebben we destijds samen met veel andere Zutphense
jongeren, waaronder huidig SP-wethouder Mathijs ten Broeke, een ROOD-groep opgezet. Ons doel was niets minder dan de wereld te veranderen, te beginnen in Zutphen.  

We voerden actie tegen huisjesmelkers, voor skatebaanverlichting, tegen
het verdwijnen van het recreatiebad en voor voldoende kluisjes op scholen. Tegen de afschaffing van de studiefinanciering, voor jongerenwoningen, tegen rendementsdenken in het onderwijs en voor de afschaffing van het jeugdloon. Geen actie was te groot of te klein voor ons.

Na mijn tijd bij ROOD, waar ik ook nog twee jaar in het landelijk bestuur heb mogen zitten, ben ik in 2013 gekozen tot afdelingsvoorzitter van de SP afdeling Zutphen. Daar ging de strijd door, voor de afschaffing van de marktwerking in de zorg, lagere woonlasten en eerlijk werk.

Ik ben afdelingsvoorzitter geweest tot in 2018, want na de verkiezingsoverwinning van maart dat jaar werd Mathijs wethouder en mocht ik hem opvolgen als fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad. Dat doe ik nu, en daar voer ik samen met Ellis, Mart, Stefano en Lenne nog steeds dezelfde strijd als toen ik inmiddels meer dan 10 jaar geleden begon.

Foto: SP

U bent hier