h

Uitspraak huishoudelijke zorg Montferland gunstig voor Lochem

10 maart 2015

Uitspraak huishoudelijke zorg Montferland gunstig voor Lochem

Foto: SP

De rechterlijke uitspraak afgelopen maandag over de huishoudelijke zorg in Montferland biedt hoop en perspectief voor andere gemeenten die ook gekozen hebben voor afschaffing van deze voorziening.

De zaak is aangespannen door twee oudere inwoners die sinds 1 januari van de een op de andere dag geen ondersteuning in het huishouden meer kregen. De rechter oordeelde dat een schoon huis van belang is om goed te kunnen functioneren, dat de huishoudelijke zorg onder de WMO valt en de gemeente hierin moet voorzien.

De gemeente Lochem heeft dezelfde keuze gemaakt als Montferland en Berkelland: Huishoudelijke zorg moeten mensen uit eigen zak betalen, alleen in schrijnende gevallen schiet de gemeente financieel te hulp. Van de 900 mensen die een indicatie hadden zullen er 45 ondersteuning houden. Van de 2,7 miljoen euro die Lochem vanuit het Rijk ontvangt voor zorg, wordt maar 500.000 euro besteed aan zorg. Met de uitspraak van de rechter ligt het voor de hand dat Lochem haar beleid zal aanpassen, anders zullen vergelijkbare rechtszaken met hetzelfde succes als in Montferland volgen.

SP werkgroep Lochem heeft zich afgelopen maanden hard gemaakt voor behoud van de huishoudelijke zorg. Samen met thuiszorgmedewerkers en mensen die afhankelijk zijn van deze voorziening heeft de SP het protest luid laten klinken. Bij inspraakrondes in de raad heeft de SP opgeroepen tot handhaving en dat geld voor zorg ook aan zorg besteed moet worden. Een meerderheid in de Lochemse raad was helaas ver te zoeken. Daarnaast heeft de SP veel mensen geholpen bij het schrijven van bezwaarschriften en bij het indienen van een verzoek tot een nieuwe indicatie. Ook vakbond FNV is doorgegaan met actie voeren, werkgroep Lochem ondersteunt deze acties daar waar mogelijk.

Foto: SP
Thuiszorgers demonstreerden samen met de SP en de vakbond tegen de afschaffing van de Huishoudelijke Zorg in Lochem

Omdat de wethouders en de raad zich niets van het protest uit de samenleving aantrokken en de voorziening afgeschaft hebben, organiseerde de werkgroep samen met de FNV een succesvolle voorlichtingsavond. Ruim 80 belangstellenden, cliënten en thuiszorgmedewerksters kregen te horen wat de rechten en mogelijkheden voor hen zijn.

Onder het mom van ‘keukentafelgesprekken’ denkt de gemeente ‘maatwerk’ te kunnen leveren, maar na 1 april zullen deze gesprekken per telefoon afgehandeld worden. De ervaring leert dat mensen aan de telefoon redelijk kwiek en fit kunnen overkomen terwijl bij huisbezoek blijkt dat mensen fysiek niet meer voor- of achteruit kunnen. Ook wordt er door zogenoemde WMO-consulenten via een omweg naar inkomen gevraagd. Er wordt gevraagd hoe hoog de huidige eigen bijdrage is en aan de hand daarvan wordt geconcludeerd of iemand zelf hulp kan betalen of niet. Volgens de SP totaal geen redelijke werkwijze om te beoordelen hoeveel en welke hulp mensen nodig hebben.

De SP in Lochem blijft zich inzetten voor de mensen die afhankelijk zijn van huishoudelijke zorg en de medewerkers. Zaterdag 14 maart vindt er een politiek café plaats in het Stadshuus te Lochem waar de SP haar geluid zal laten horen en zolang het nodig blijft kan het gemeentebestuur rekenen op nog veel meer acties.

U bent hier