h

Voorkom concurrentieslag in het onderwijs van Zutphen

20 december 2014

Voorkom concurrentieslag in het onderwijs van Zutphen

‘Fusie tussen Baudartius en Stedelijk Zutphen afgeblazen’ kopte De Stentor 5 december 2014. Goed nieuws toch? Nee. Wie verder kijkt ziet dat de leerlingenkrimp in de regio marktmechanismen opwekt  die niet thuishoren in het onderwijs.

 

Als scholen verwikkeld raken in een strijd om de leerlingen, dan gaat onderwijsgeld naar dure PR bureaus en branding in plaats van docenten, leerlingen en onderwijs. Ervaringen van andere regio’s leren bovendien dat zo’n concurrentieslag er uiteindelijk voor zorgt dat er scholen kopje onder gaan. Dan blijft er van vrijheid in onderwijskeuze  weinig over.

Gelukkig hebben we met de vier grote middelbare scholen in Zutphen goud in handen: zij hebben een intentieverklaring getekend waar in staat dat zij samen willen werken en geen concurrenten van elkaar willen worden. Zo proberen zij samen de krimp te lijf te gaan en de vrijheid in onderwijskeuze  van de verschillende Zutphense scholen te behouden.

Foto: SP Zutphen

Maar de intentie van de scholen lijkt inmiddels ingehaald door de omstandigheden. Bij gebrek aan ondersteuning van de gemeente kúnnen de scholen simpelweg niet anders dan de strijd om het bestaan met elkaar aan te gaan. We kunnen het de schooldirecties niet kwalijk nemen dat zij meedoen aan deze race to the bottom. Zij doen wat iedereen in hun situatie zou doen: knokken voor het bestaan van je school en voor je personeel.

 

"CONCURRENTIESLAG VERSPILT GELD 

EN VRIJHEID IN ONDERWIJSKEUZE" 


 

Als de gemeente niet ingrijpt dan kan Het Stedelijk maar zo de eerste school zijn die kopje onder gaat. De school heeft nu zo’n  1140 leerlingen. Daarvan zit ongeveer de helft op het vmbo. Als Het Stedelijk moet sluiten zal er geen openbaar onderwijs en geen vmbo meer zijn in Zutphen. De gemeente zal moeten zorgen voor een reddingsplan. En hoeveel gaat dat kosten? De concurrentieslag zijn gang laten gaan zal leiden tot geldverspilling en tot beperking van de vrijheid in onderwijskeuze van onderwijs in Zutphen.

Onderwijsgeld naar reclame en PR

Het bericht dat er een einde komt aan de samenwerking tussen het Baudartius College en Het Stedelijk is zo bezien een teken aan de wand. Het gaat vanaf nu om het behouden van de eigen school. Daarmee is het startschot van een lange, uitputtende concurrentieslag gegeven. De scholen zullen op hun Open Dagen begin 2015 flink hun best doen leerlingen aan te trekken. Het is afwachten tot de eerste euro’s onderwijsgeld aan reclame- en PR adviseurs worden besteed.

De onderwijswethouder heeft in het verleden nauwelijks haar gezicht laten zien. Gelukkig heeft de huidige wethouder laten weten dat zij zich actief onderdeel gaat maken van dit probleem. Ook ziet zij dat Zutphen goud in handen heeft met deze vier scholen en hun samenwerking. Maar mooie woorden geven nog geen garantie. Goed dat er op 19 januari een gesprek gepland staat, maar ik vrees dat de concurrentieslag op de Open Dagen dan al lang merkbaar is. De intentie van de scholen om samen te werken is er nu nog. De intentie van het college om de diversiteit van het onderwijs te behouden is er ook. Waar wacht de wethouder op?

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier