h

SP: Kleine klassen als oplossing leerlingenkrimp

18 oktober 2015

SP: Kleine klassen als oplossing leerlingenkrimp

Het rommelt in onderwijsland. Op 28 oktober 2014 meldde de Stentor dat de vier Zutphense voortgezet onderwijsscholen kunnen rekenen op een leerlingenkrimp van 20 procent in de komende 15 jaar. Dit gaat om meer dan 1000 leerlingen. Als er geen maatregelen worden genomen is er op termijn nog maar plaats voor drie van de vier scholen in Zutphen.

 

Om te voorkomen dat één van de scholen straks verdwijnt en om een verheviging van de onderlinge concurrentiestrijd tegen te gaan, besloten de vier scholen te gaan samenwerken. Het Baudartius College heeft gebruik gemaakt van lokalen van Het Stedelijk, Het Stedelijk maakte gebruik van de docenten van het Baudartius. “We werden verliefd op elkaar en we wilden misschien wel trouwen,” zo omschreef voormalig Baudartius rector Guus Hagt het onderzoek naar een mogelijke fusie tussen de twee scholen. Maar de fusie tussen Het Stedelijk en het Baudartius ging niet door.

In Zutphen hebben we één openbare school voor voorgezet onderwijs: Het Stedelijk. Zij  biedt ook nog eens het volledige vmbo aan. Toch staat het water deze school het hoogst aan de lippen. Ze heeft de minste aanmeldingen van nieuwe leerlingen.

Ook de gemeente vond dat er iets moest gebeuren. Onderwijswethouder Patricia Withagen zou samen met de schoolbesturen op zoek gaan naar oplossingen voor de gevolgen van leerlingenkrimp. Op 9 oktober was er een plan. De vier Zutphense scholen zullen een onderzoek gaan starten naar één gezamenlijke brugperiode voor het vmbo in Zutphen.

 


"concurrentiestrijd moet in

de kiem gesmoord worden"


 

Hoe dit plan kan bijdragen aan het opvangen van de gevolgen van leerlingenkrimp is een raadsel voor mij en de docenten die ik op de verschillende scholen heb gesproken. Waarschijnlijk zou Het Stedelijk zich volledig gaan richten op het vmbo terwijl de andere scholen zich zouden gaan richten op bijvoorbeeld havo en vwo. Of dit echt het plan was blijft giswerk.

Enkele dagen na dit nieuws liet Achterhoek VO, de bestuurlijke organisatie waarbinnen Het Stedelijk valt, weten dat Het Stedelijk zelfstandig verder gaat. Zij gaat inzetten op groei van het aantal leerlingen in de volle breedte. Dit is een bom onder de samenwerking tussen de vier scholen.

Het bestuur van het Isendoorn heeft al aan zijn personeel laten weten dat het verrast is door de stap van Het Stedelijk. Ook het Baudartius laat zijn personeel weten dat het Baudartius nu ook zelf wordt uitgedaagd om zijn unieke positie verder te verstevigen. De slag om de leerling is nu echt begonnen.

Zo’n verheviging van de concurrentiestrijd moet in de kiem gesmoord worden. Dat kan door kleine klassen te gaan belonen. Laat de gemeente een subsidie verstrekken aan scholen die kleine klassen hebben, bijvoorbeeld niet groter dan 23 leerlingen. Op die manier verspreiden we minder leerlingen over dezelfde hoeveelheid klassen. Zo vangen we de leerlingenkrimp op, is er meer aandacht voor de individuele leerling, minder werkdruk voor de docent en voorkomen we dat er veel werkgelegenheid uit Zutphen verdwijnt.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier