h

Het Stedelijk Museum ontdemocratiseren?

1 juli 2016

Het Stedelijk Museum ontdemocratiseren?

Foto: SP
Moet het Stedelijk Museum ‘verzelfstandigd’ worden? Kijk naar het verleden: Graaf Ottobad, Kaardebol en Sociale Dienst werden overgedragen aan particuliere ongekozen bazen. De ‘verzelfstandiging’ bleek een ontdemocratisering die ons geld heeft gekost. Want: de gemeente had er geen grip op, maar moest bij problemen wel financieel bijspringen.

“De overheid is niet de oplossing van onze problemen, de overheid zelf is het probleem”

Dit zei Ronald Reagan in 1981 bij zijn benoeming tot president van de VS. Met Thatcher in Engeland en Lubbers in Nederland daalde dit neoliberalisme ook neer in Europa en Nederland. Het idee was dat allerlei diensten bij de overheid moesten weggehaald. Dat zou goedkoper en efficiënter zijn.

Inmiddels hebben meerdere crises sinds 2008 laten zien dat de overheid zich ook te ver kan terugtrekken. Maar de politici in Zutphen willen doorgaan op dezelfde weg. Als je hen vraagt naar de problemen bij het zwembad, Het Plein en de Kaardebol, dan antwoorden ze:

“We gaan er niet over”

 

Graaf Ottobad, Plein en Kaardebol

In 1992 werd het Graaf Ottobad verbouwd en ‘verzelfstandigd’. Heel even leek het zwembad geld in het laatje van de gemeente te brengen, maar al snel ging het bergafwaarts. Niet lang na de opening van het nieuwe zwembad volgde in de Zutphense gemeenteraad een debat over de prijsstijging van de toegangskaartjes – die was toch hoger dan vooraf ingeschat. In de daarop volgende jaren is de toegangsprijs fors gestegen. Om de begroting rond te krijgen moest het zelfstandige bestuur van het Graaf Ottobad bij de gemeente aankloppen voor extra geld. De gemeente weigerde: het zwembad verloederde en zwembadbesturen stapten op.

In 2009 werd de uitvoering van sociale regelingen verzelfstandigd. Niet meer de gemeente maar Het Plein werd verantwoordelijk hiervoor. Nu er problemen zijn, komen de kosten wel voor rekening van de gemeente. Momenteel stelt de wethouder dat de gemeente twee miljoen euro (!) in Het Plein moet investeren ‘om de organisatie weer op orde te krijgen’.

 


"Wel betalen maar niet mogen bepalen? Geen denken aan"


 

In 2011 werd ook duurzaamheidscentrum De Kaardebol ‘verzelfstandigd’. De coöperatie Atelier3D kreeg de zeggenschap over het centrum. Deze organisatie kreeg tienduizenden euro’s subsidie en had torenhoge ambities: dat kon ook niet anders, want ontdemocratisering moest wel wat opleveren... Er werd voor tonnen verbouwd, maar de verwachting van Atelier3D om het hoofdgebouw te kunnen verhuren kwam niet uit. Waarop Atelier3D zich baseerde? Het gemeentebestuur weet het niet, want de gemeente was niet betrokken bij de gesprekken met mogelijke huurders en “kan dus ook geen oordeel geven”, laat de wethouder weten in beantwoording van vragen van de SP.

Nepzelfstandig

Na al die fiasco's zou je verwachten dat de Zutphense politiek de oude weg van ontdemocratisering verlaat. Maar het houdt niet op. Het gemeentebestuur gelooft heilig dat wanneer het museum wordt verzelfstandigd, het allemaal beter en goedkoper wordt.

Zal er straks weer een rooskleurige begroting met schijnbezuinigingen aankomen, met als gevolg dat het 'zelfstandige' museum een paar jaar later bij de gemeente moet aankloppen voor extra geld? En dat terwijl we er ook nog eens niks over te zeggen hebben?

Wel betalen maar niet mogen bepalen? Geen denken aan. Het museum moet in democratische handen, het museum is van ons!

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier