h

Interview: hoe Britta strijdt tegen nep-proef van gemeente

5 april 2024

Interview: hoe Britta strijdt tegen nep-proef van gemeente

Foto: SP

In drie Zutphense buurten heeft de gemeente bij wijze van ‘proef’ de grijze container afgeschaft. Britta woont in de Tichelkuilen, een van de buurten die als proefkonijn gebruikt wordt. Ze wil dat dit oneerlijke plan zo snel mogelijk in de prullenbak verdwijnt.

Wanneer hoorde je dat de gemeente in jouw buurt de grijze container zou afschaffen?
“Vorig jaar kregen we een brief waarin stond dat onder andere onze buurt voor deze proef is uitgekozen, terwijl ons niks gevraagd was. Ze noemen het ‘omgekeerd inzamelen.’ Een mooi woord voor bezuinigen op afvalinzameling.”

Foto: SP
Wat vind je oneerlijk aan het plan? 
“Zoals wel vaker wordt het leven van mensen weer een tikje moeilijker gemaakt. In plaats van een goed werkend systeem, waarbij ieders afval netjes opgehaald wordt, moet iedereen nu de hele buurt door sjouwen met zijn vuilniszakken. Daarnaast blijken die nieuwe ondergrondse inzamelcontainers, die in de plaats komen van de grijze containers, een bron van dump- en zwerfafval. Met ongedierte tot gevolg. Er is niks mis met minder afval, maar begin bij de bron: minder en milieuvriendelijkere verpakkingsmaterialen. Terwijl de verpakkingsindustrie maar geld blijft verdienen met rotzooi maken, moeten wij steeds meer betalen.”

Hoe vind je dat de gemeente met jou en de buurt is omgegaan?
“Ik noem het schimmig. De indruk werd gewekt dat wij hierom gevraagd zouden hebben, dat is onzin. Onze suggesties voor goede en goedkopere alternatieven wil de gemeente helemaal niet horen. Ook werd er aan ouderen en gehandicapten hulp beloofd bij het ophalen van hun vuilnis. Na wat navraag blijkt hier niks van waar te zijn.”

Hoe reageerden anderen in je buurt?
“Met veel protest, want niemand had hierom gevraagd. Een mooi pleintje met veel groen wordt nu  omgetoverd tot een vuilnisplein vol containers. Met vrijwilligers van de SP ben ik met een petitie de buurt rondgegaan en van de 300 bewoners in de Tichelkuilen hadden wij ongeveer 250 handtekeningen opgehaald. Tijdens het debat in de gemeenteraad hierover zat de zaal vol met buren van mij. Een duidelijk signaal. En toch werden deze stemmen zonder pardon aan de kant geschoven. Dit maakt mij boos, hier verzet ik mij tegen.”

Hoe gaan jullie verder in actie komen?
“Naast het behoud van de grijze container willen we ook dat er niet zomaar over onze hoofden beslist wordt. Zeggenschap over onze buurt. Geen geforceerde nep-proef. We gaan alle bewoners die het met ons eens zijn verenigen en samen een vuist maken richting de gemeente.”


Lees ook de SP huis-aan-huiskrant over dit onderwerp. Of de losse artikelen uit deze krant:

Reactie toevoegen

U bent hier