h

De les van het Broederenkloosterdebacle

6 december 2014

De les van het Broederenkloosterdebacle

Vol enthousiasme praten veel mensen over de ’s Gravenhofvariant als alternatief voor het Broederenklooster-project. En terecht. Als dit plan wordt aangenomen, komt op een prachtige plek meer cultuur, voor ook nog eens minder geld. Daar zijn we als SP bijzonder trots op.

 

Temeer omdat we samen met inwoners van Zutphen zo’n drie jaar lang op allerlei fronten hemel en aarde hebben moeten bewegen om de van tunnelvisie bezeten voorstanders van het oorspronkelijke prestigeproject uit hun natte droom wakker te schudden.

Het is niet nodig om terug te kijken om vervolgens met modder te smijten. Maar er moeten wel lessen getrokken worden uit de hele gang van zaken rondom het Broederenkloosterproject. Dinsdag 16 december beslist de gemeenteraad over de definitieve variant. Daarna zal waarschijnlijk niemand nog durven denken aan het gedrocht van een proces dat eraan vooraf is gegaan. Daarom, nu het nog kan, een leerzame terugblik op het Broederenkloosterdebacle.

 

Prestigeproject rammelde aan alle kanten

Het oorspronkelijke plan kwam volledig uit de koker van het toenmalige gemeentebestuur. Er was geen inbreng verzameld uit de samenleving, geen deskundig onderzoek gedaan en er lag geen deugdelijk bedrijfsplan. Ook zou er gebouwd gaan worden op het Gideonplein, pal voor de prachtige Broederenkerk. Het monument is ter nagedachtenis aan het bombardement van 14 oktober 1944 opgericht en is nog altijd een plek van herdenking en troost. Een litteken dat bij Zutphen is gaan horen. Maar het moest wijken voor een prestigeproject, waarvan de onderbouwing aan alle kanten rammelde: een voedingsbodem voor conflict.

Tegen de verwachting van de wethouder in bleek de Zutphense bevolking bijzonder strijdbaar. Samen met hen richtte de SP een actiecomité op, bestaande uit een bont gezelschap van meer dan 40 inwoners maar ook politici die om tal van redenen tegen het prestigeproject waren. Met succes heeft het actiecomité strijd geleverd en steeds meer raadsleden op andere gedachten gebracht.

 

Verkiezingsbelofte inlossen

Slechts twee weken voor de gemeenteraadsverkiezingen werd het omstreden plan nog vlug in stemming gebracht en met minimale stemmen aangenomen. De SP maakte de belofte dat ze er na de verkiezingen alles aan zou doen het Broederenkloosterproject alsnog te stoppen. We werden voor gek verklaard dat we een rechtsgeldig besluit wilden terugdraaien.

En u mag best weten: het was ook niet altijd even makkelijk. Maar met de steun van de inwoners konden we onze poot stijf houden. Er werd besloten dat de alternatieven voor het Broederenkloosterproject eindelijk serieus onderzocht moesten worden. En kijk eens wat er nu ligt: een plan waarin rekening wordt gehouden met cultuur en historie, in plaats van het wegvegen daarvan. Het lijkt erop dat we onze verkiezingsbelofte kunnen inlossen.

Foto: Fotograaf Hettema

Gelukkig levert het Broederenkloosterdebacle meer op dan alleen schade, namelijk een duidelijke waarschuwing.  Het is een illusie te denken dat wanneer er binnen de muren van het stadhuis ergens een meerderheid voor is, dat inwoners van Warnsveld en Zutphen er precies zo over denken. De Zutphense bevolking is strijdbaar gebleken. Ieder toekomstig plan, dat net als het Broederenkloosterdebacle door de raad gedrukt zal worden, kan rekenen op dezelfde weerstand van de Zutphense bevolking. En de SP zal opnieuw hun bondgenoot zijn.

 


Reacties

nu het azc aan de voorsterallee nog

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier