Zo kom je af van de marktwerking in huishoudelijke zorg
Zo kom je af van de marktwerking in huishoudelijke zorg
Tien jaar geleden is de gemeentelijke taak om de huishoudelijke verzorging te organiseren voor mensen die zelfstandig wonen maar voor wie het huishouden te zwaar is, overgeleverd aan de markt van commerciële thuiszorgbedrijven. Voor steeds maximaal twee jaar geeft de gemeente het zorggeld aan het goedkoopste bedrijf. De gevolgen zijn groot: thuiszorgers moeten keer op keer naar een ander zorgbedrijf, patiënten krijgen wisselende thuiszorgers over de vloer en de lonen gaan flink omlaag.
Om hier een einde aan te maken heeft de SP al in 2013 laten zien welke schrijnende gevolgen dit systeem heeft, via een zwartboek. Samen met de vakbond hebben we 3583 handtekeningen opgehaald voor verbetering in de huishoudelijke zorg. Samen met 25 ontslagen thuiszorgers hebben we bij de verantwoordelijk wethouder verandering geëist. En er kwam beweging. De gemeenteraad besloot in 2015 dat er inderdaad iets anders moest. De SP stelde voor om een gemeentelijke stichting op te richten waar de thuiszorgers in vaste dienst komen werken en zekerheid krijgen. Ondertussen werkte de wethouder een goed plan uit dat precies hier op neer kwam. En toen begon het de Zutphense rechtse politieke partijen flink te jeuken.
"Rechtse liberale partijen regelden dat bedrijven
het mochten doen in plaats van de overheid"
Jarenlang was de huishoudelijke zorg iets waar geld aan verdiend moest worden. Rechtse liberale partijen regelden dat bedrijven het mochten doen in plaats van de overheid, en commerciële rakkers tuigden het ene na het andere bedrijfje op om te profiteren van het zorggeld. Met de afschaffing van deze marktwerking en de oprichting van een gemeentelijke stichting, komt hier abrupt een einde aan en staat de menselijke maat weer centraal, niet het geld.
Nu de gemeenteraad voor de keuze staat, wordt haarfijn duidelijk wie welke belangen dient. Sinds gesproken wordt over het afschaffen van de marktwerking, zetten D66, VVD en Burgerbelang de hakken in het zand. Je zou verwachten dat deze drie dan ook met duidelijke argumenten tegen de oprichting van een stichting komen, maar nee. Na ruim een jaar lang geklets is het enige dat ik van deze drie hoor: we willen meer opties om uit te kiezen, het ‘proces’ is niet zorgvuldig gegaan en jawel: we hebben meer tijd nodig.
Ondanks hun verhullende vertragingstactiek is het duidelijk dat zij de hoeders van de commerciële bedrijven zijn. Terwijl in de gemeenteraad volksvertegenwoordigers horen te zitten, en geen bedrijfsvertegenwoordigers. Het onnodig vertragen van het besluit over de toekomst van de huishoudelijke zorg, maakt veel thuiszorgers woedend. Hun kortdurende contracten lopen binnenkort weer af: voor de zoveelste keer ontslagen en maar weer afwachten wat er voor terug komt. De mensen bij wie ze thuis komen raken opnieuw hun vaste vertrouwde hulp kwijt.
Naast deze vlam van woede die wordt aangewakkerd door de bedrijfsvertegenwoordigers D66, VVD en Burgerbelang, brandt er bij de thuiszorgers gelukkig ook een vlam van hoop: met een gemeentelijke stichting komt er een einde aan de onzekerheid. En om te laten zien hoeveel mensen hen steunen en ook hopen dat de gemeenteraad voor hen kiest, zijn ze samen met de SP een petitie gestart. Bijna iedere avond gaat een groepje thuiszorgers en SP’ers in Zutphen de deuren langs om handtekeningen op te halen. En de reacties zijn duidelijk: negen van de tien mensen zijn het volkomen eens en geven hun steun. U ook? Hier vindt u de online-versie van de petitie.
En mocht de gemeenteraad het in de wind durven slaan en de marktwerking in stand willen houden? Dan komt het goed uit dat de gemeenteraadsverkiezingen eraan komen, dan beslissen alle Warnsvelders en Zutphenaren alsnog. En daar heb ik alle vertrouwen in.
- Zie ook:
- Mathijs ten Broeke
- Thuiszorg
Reactie toevoegen